Copenhagen- Beginning of the 2-d conference week

Idag - den 14 december - är rapporterna från Köpenhamn mer dramatiska: Kaos i förhandlingarna. Kaos i köerna. Kaos ute på stan.

Hur det egentligen förhåller sig är svårt att avgöra. I morgon - då jag och flertalet representanter för socialist&demokrat-gruppen kommer att finnas på plats i Köpenhamn - hoppas vi kunna ge en bättre bild av hur miljömötet fortskrider.

En sak tycks klar idag: Utvecklingsländerna accepterar inte det spel om klimatbiståndet som för många av dem skulle betyda att de inte fick ett öre mer än idag. Världens rika - som skapat klimatkrisen - måste helt enkelt visa att de/vi är beredda att betala.

Det är detta som demonstreras när många av utvecklingsländernas delegater under måndagen tog något som måste uppfattas som en time out.

Att mötesorganisationen - eller åtminstone säkerhetskontrollen - har problem framgår bl a av att även ackrediterad personal har svårt att ta sig in. Efter 4-5 timmars köande utanför möteslokalerna fick några av den socialdemokratiska EU-delegationens medarbetare ge upp och åka till hotellet för att tina upp.

Själv packar jag Helly-Hansen-understället och hoppas på bättre tur och kortare köer imorgon förmiddag.

Marita Ulvskog,
Head of s&d-delegation at COP 15

No comments: