Experti din 192 de tari au inceput luni,la Copenhaga,negocierile asupra proiectului conferintei la nivel inalt privind schimbarile climatice. Dezbaterile sunt menite in acelasi timp sa definitiveze si agenda intalnirilor de saptamana viitoare.Daca in primele 7 zile,delegatiile abordeaza in cele mai mici detalii propunerile Natiunilor Unite in incercarea de a gasi un acord intre interese si responsabilitati,partea a 2-a a conferintei,din 14-18 decembrie, suscita mai multa atentie pentru presa.Este saptamana politicienilor,in care sunt asteptati presedintii tarilor dezvoltate.
Marile asteptari sunt legate de prezenta lui Barack Obama.Presedintele american a anuntat cu scurt timp in urma ca intentioneaza sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 17 procente,pana in2020,in comparatie cu nivelul din 2005. Si China,unul din cei mai mari poluatori din lume, a anuntat ca va reduce emisiile cu 45%,in aceeasi perioafa.Si India indica 25% in acelasi context.
Ramane de vazut,daca negocierile expertilor dinaceasta saptamana vor avea ca rezultat final un acord in privinta marii mize a summitului:reducerea gazelor cu efect de sera.
Multi au indoieli cu privire la rezultatul acestei conferinte,care se doreste " cruciala" pentru viitorul planetei noastre.Unii analisti sustin ca la Copenhaga se ofera doar un cadru general,fara a se ajunge la o intelegere in privinta unor actiuni exacte.
Altii cred ca summitul se va transforma intr-o lupta intre bogati si saraci, ba chiar mai mult,ca liderii marilor puteri vor semna unele intelegeri care vor favoriza statele bogate.
Cum nu au trecut decat 4 zile de la inceperea reuniunii,sa nu anticipam finalul ei.Mai sunt 8 zile care pot schimba sensul comentariilor sceptice.Mai sunt destule zile pentru a vedea inca "jumatatea plina" a paharului pana la rezultatul final.Insasi faptul,ca in sfarsit,192 de tari se intalnesc pentru a discuta ,reprezinta o speranta.
Gabriela Langada
atasat de presa S&D
No comments:
Post a Comment